5 enkla sökoptimerings tips för dina bilder

5 enkla sökoptimerings tips för dina bilder

Att sökoptimera sina bilder gör stor skillnad. Ändå är det något som väldigt ofta glöms bort. Här kan du läsa några enkla sökoptimerings tips för dina bilder som du kan åtgärda redan idag!

1. Optimera bildstorleken

En bild på 3 mb kan ta evigheter att ladda upp om man inte har ett supersnabbt bredband. Tänk dig dessutom om man sitter på sin mobil och tittar. Många ger upp bara efter några få sekunder så därför kan allt för stora bilder vara förödande. Många väljer nämligen bort hemsidor som tar över 3 sekunder att ladda. Samtidigt förlorar du rankning på Google om du har en för långsam hemsida.

Läs gärna Adobes egna guide på hur man optimerar bildstorleken i Photoshop. För att få bilderna ännu mindre kan du använda gratis nätverktyg efteråt som till exempel TinyPNG och Shortpixel. De komprimerar dina bilder utan att förminska dem eller att förstöra kvalitén. Kolla bara noga innan du sparar bilderna! Ibland kan dessa verktyg råka ta bort lite för mycket så att bilderna blir gryniga.

2. Alt och title text

Hantera Google som om Google vore blind. Alt och title texten är som en blindskrift som hjälper google att se. Dessutom finns det även en funktion som läser upp bilderna för personer med nedsatt syn så det är bra att lägga lite extra tanke på det. Title – texten är namnet på bilden och ska kort och enkelt säga vad det är du ser. På alt – texten kan man skriva lite längre och ge en kort men lite mer utförlig beskrivning.

Exempel på en alt-text: <img src=”rosa-bil.jpg” alt=”En väldigt snygg och rosa bil” />
Exempel på en title-text: <img src=”rosa-bil.jpg” title=”Rosa bil” />
Tillsammans blir det: <img src=”rosa-bil.jpg” alt=”En väldigt snygg och rosa bil” title=”Rosa bil” />

VARNING: Undvik att fylla din alt text med en massa sökord, så kallad “keyword stuffing” som t.ex <img src=”rosa-bil.jpg” alt=”rosa bil, snygg bil, billig och rosa bil, rosa, bilar som är rosa” />.

Det kommer inte att gynna dig i längden, tvärtom så kommer Google att se det som spam och din hemsida kommer att förlora i ranking.

3. Använd bilder som är relevanta till ämnet

Om du bloggar om katter – Använd bilder på katter. Om du försöker sälja cyklar – Använd då bilder på den cykeln som du ska sälja. Ingen kommer att finna glädje i att se flera bilder på kossor när ämnet hamnar om Apples senaste mobiler liksom.

4. Namnge bilden rätt

En bildfil som heter DSC657 säger en inte så särskilt mycket. Om det är en bild på en rosa cykel döp den då till till exempel rosa-cykel. Förenkla så mycket du kan både för Googles robotar och för människor. Undvik även att använda mellanslag och bokstäverna å, ä och ö i filnamnet. Det säkerställer så att bilden syns i alla webbläsare utan problem.

5. Skala om bilden så att den är lika stor som din sida visar

Om din blogg eller hemsida endast visar upp bilder upp till 800 pixlar ska du ladda upp bilderna i max 800 pixlar. Att ha större än så  tar bara onödig plats och dessutom behöver din sida ta tid till att skala om bilderna som visas upp. Ju mindre bilderna är desto bättre blir laddningstiden. Vilket in sin tur hjälper dig att få bättre ranking på Google.

Har du några egna sökoptimerings tips för bilder som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!

Relaterade inlägg

Skapa inlägg på Google my business

Google My Business är ett verktyg som alla företag och organisationer MÅSTE ha. Med hjälp utav GMB kan du hantera din verksamhets onlinenärvaro på bland annat Googles Sök och Maps. Det är något som är otroligt viktigt om du vill…...

Läs inlägget
Skapa inlägg på Google my business