Få din hemsida att sticka ut med rätt färger

Ta hjälp av färger för att få din hemsida att sticka ut – På rätt sätt. Att välja färger till sin hemsida är inte alltid det lättaste. Det finns många att välja på och det finns ännu fler färgkombinationer. Ditt färgval är dock inget att ta lätt på. Det kan både hjälpa och stjälpa beroende på vad du väljer. Här skriver jag några tips som du kan tänka på för att du ska kunna hitta just din perfekta färgkombination.

Få din hemsida att sticka ut med rätt färger

Gör färgen vit till din bästa vän

Vitt kanske inte är den mest roliga och kreativa färgen. Den ”poppar” inte och den sticker inte på något sätt ut i mängden. Men vet du vad? Det är just därför färgen vit bör vara ditt förstahandsval! Vitt fungerar med varenda färg och ton som existerar. Att läsa på en mörk eller en färgglad bakgrund kan vara otroligt ansträngande för ögonen men att läsa på vitt funkar i alla lägen. Såvida du inte väljer en ljus färg till din text såklart.

Använd dig inte av för många olika färger

Jag själv är en av dem som tycker att ”more is more”. Att säga ”less is more” är för mig totalt ologiskt. Men som tur är finns det en gnutta förnuft inom mig som förstår att ibland så har faktiskt andra rätt. Att leka med färger och blanda dem hejvilt är något som jag egentligen älskar. Färger ger mig en känsla av glädje och jag gillar att se de blandas och skapa kontrast till varandra. Men när det kommer till hemsidor kan jag själv förstå varför mitt tänk inte riktigt alltid fungerar.

När det kommer till konst kan det bli otroligt vackert av att använda regnbågens alla färger. Men att ha 20 olika färger på en hemsida får det bara att se otroligt rörigt och oproffsigt ut. Hur ska kunden kunna hitta det hen behöver när det är fullproppat med distraktioner överallt? Det finns ingen egentlig maxgräns men en rekommendation är skapa ett färgschema på runt 3 olika färger. Om man sen känner att man behöver fler färger kan man använda sig av olika nyanser istället för att få en mer ren och sammanhängande design.

Få din hemsida att sticka ut med rätt färger

Sätt färger på rätt ställen

Låt din text vara lättläst genom att hålla det luftigt och att ha en vit bakgrund. Välj en färg som sticker ut där det är viktigt, t.ex. där du har en call-to-action. Använd färger för att locka till dina besökares blickar på rätt ställen. Exempelvis för att få besökaren att klicka på en knapp.

Var inte rädd för att använda starka färger

Speciellt i år är det  trendigt att använda sig av starka färger som sticker ut i mängden. Var inte rädd för att testa en stark orange, en riktig cerise rosa eller kanske turkost. Att använda sig av gradients är också väldigt hett just nu och det kan få en sida att kännas riktigt levande även om den skulle vara till största delen vit. Ni kan se hur det kan se ut på Fixaryggen.nu, en hemsida som vi nyligen har lanserat.

Få din hemsida att sticka ut med rätt färger
Här är ett exempel på hur en gradient kan se ut.

Förmedla känslor med hjälp av färger

Vad för känslor vill du väcka när någon besöker din hemsida? Varje färg väcker olika känslor inom oss och det kan vara klokt att ha det i åtanke när du gör ett färgval. Om du till exempel driver en tandläkarmottagning kan det vara en god idé att använda sig av mjuka blå eller gröna toner. De båda har en lugnande effekt på sinnet och på det sättet kan du simpelt ge kunden en mer rofylld känsla gentemot din klinik. Den här metoden behövs inte på alla hemsidor men det kan vara bra att åtminstone tänka över det innan du väljer dina färger.

Våga gå lite wild and crazy ibland

Tycker du att det låter som att jag säger emot mig själv lite nu? I sådana fall har du helt rätt! Man ska alltid tänka klokt när man ska välja färger till sin hemsida men ibland kan det vara fördelaktigt att gå utanför boxen. Det behöver inte handla om någon stor detalj utan det kan handla om en liten knapp, en mindre text på ett ställe eller kanske i menyn. Våga prova och våga sticka ut! Få dina kunder att komma ihåg din sida eller ännu bättre, få dem att prata om vilken grym sida de precis har funnit.

Ibland behöver man inte fokusera så mycket på att rött är lika med fara och brunt är lika med naturnära. På vissa hemsidor fungerar det alldeles utmärkt att använda galna färger som inte har någon som helst psykologisk orsak bakom sig. Det gäller bara att lära sig när det passar och när det inte gör det. Och självfallet hur man får ihop det på ett bra sätt.

Summering:

  • Vitt är en färg som funkar till allt.
  • Håll dig till runt max 3 basfärger och använd dig sedan av toner.
  • Locka dina kunder till call to action knappar med hjälp av färg.
  • Våga använda starka färger.
  • Du kan ta hjälp av färger för att förmedla en viss känsla.
  • Tänk utanför boxen ibland!

Det finns inga 100% rätt eller fel men det finns några tumregler man kan tänka på.

När du väljer färger till din hemsida ska du alltid ställa dig dessa 3 frågor:

  1. Representerar de här färgerna mig/mitt företag/min produkt?
  2. Är det lätt att läsa eller blir det för mycket distraktioner om jag väljer den här färgen?
  3. Har jag valt en stark färg på rätt ställe så att jag får kunderna dit jag vill ha dem?

Har du några frågor eller egna tips på hur man väljer rätt färger? Tveka inte att kommentera eller att slänga iväg ett mail till oss på hej@shiki.se!

Nu finns vi även på Bloglovin. Följ oss gärna där!

Relaterade inlägg